De meest uitgevoerde opera ter wereld nu als Caribische musical
De spectaculaire Cubaanse musical Carmen La Cubana is een voorstelling met authentieke Caribische ritmes, gepassioneerde zang en choreografische hoogstandjes, gebaseerd op de legendarische opera van Bizet. In het kader van een succesvolle wereldtournee is Carmen La Cubana van 25 januari tot en met 10 februari 2019 exclusief te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.
Carmen La Cubana is de eersteCubaanse musical en is een adembenemende her-interpretatie van de legendarische opera Carmen van Georges Bizet. Het verhaal is verplaatst naar de vooravond van Cubaanse revolutie in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Prachtige kleurrijke taferelen en verrassende scènes leiden van een sigarenfabriek in het landelijke zuidoosten van Cuba naar de levendige drukte van bars en clubs in Havana. Een 14-delige Latin-Big-Band geeft Carmen La Cubana muzikaal een unieke Cubaanse sound.
Drie jaar lang is er aan Carmen La Cubana gewerkt door een gerenommeerd internationaal creatief team voordat de musical op 8 april 2016 zijn wereldpremière beleefde in het gerenommeerde Théâtre du Châtelet in Parijs. Na de enthousiast ontvangen première en een succesvol seizoen in Parijs is de musical deze zomer in Keulen begonnen aan een wereldtournee, die de musical onder andere naar Londen, Leipzig, Frankfurt, Berlijn, München, Zürich en Shanghai brengt, voordat Carmen La Cubana van vrijdag 25 januari tot en met zondag 10 februari 2019 exclusief in het DeLaMarTheater in Amsterdam te zien zal zijn.
CarmenLa Cubana werd geregisseerd door de Britse theater en opera regisseur Christopher Renshaw, die op Broadway onder andere The King & I, High Society en de Boy George musical Taboo regisseerde. Ook tekende hij voor de regie van de musicals Zorro en We Will Rock You, twee producties die ook Nederland te zien zijn geweest. Daarnaast regisseerde hij talloze opera’s in alle grote operahuizen over de hele wereld. Voor de arrangementen en orkestraties tekent de Amerikaanse muzikant van Cubaanse afkomst Alex Lacamoire, die betrokken was bij talloze Broadway musicals en drie Tony en Grammy Awards ontving voor de orkestraties van de Broadway hit-musicals In The Heights, Hamilton en Dear Evan Hansen.
Carmen La Cubana: hartstochtelijk Cubaans!
"Om drie maanden in Havana te wonen en met Cubaanse acteurs, zangers en muzikanten een musical te ontwikkelen waseen geweldige ervaring. Havana is verweven met de Cubaanse Santería-cultus en –muziek, die de toon zetten voor onze versie van Carmen”, aldus regisseur Christopher Renshaw. "Gepassioneerde liefde, salsa én een revolutie, dat is een geschenk voor iedere regisseur!" Doordat we het verhaal naar Cuba verplaats hebben herwint Carmen's strijd voor vrijheid de intensiteit waarmee auteur Prosper Mérimée en componist Georges Bizet indertijd voor een sensatie zorgden. Het script van de Cubaanse auteur Norge Espinosa Mendoza en de Britse musical expert Stephen Clark maakt van de Cubaanse hoofdstad Havana het toneel van jaloezie en opstand. Het Caribische temperament wordt de brandstof van het tragische verhaal. De genadeloze openheid van Carmen waarmee ze haar eigen onafhankelijkheid verdedigd vindt zijn equivalent in de strijdkreten van de Cubaanse revolutie en geeft het oorspronkelijke verhaal eengeheel nieuwe, historische dimensie.
Carmen leeft! Al meer dan 200 jaar.
De Franse componist Georges Bizet baseerde het verhaal van zijn opera Carmen op de gelijknamige novelle van zijn landgenoot Prosper Mérimée uit 1845. De opera ging op 3 maart 1875 in de Opéra-Comique in Parijs in première maar was niet onmiddellijk een succes. Het publiek reageerde geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Niettemin werd de opera door tijdgenoten als Wagner, Brahms en Tsjaikovski geroemd. Carmen zou uitgroeien tot een van de bekendste en meest opgevoerde opera’s ter wereld. Bizet zelf maakte dit succes niet mee. Kort na première overleed hij op 36-jarige leeftijd aaneen hartinfarct.
Oscar Hammerstein II, als tekstschrijver verantwoordelijk voor Broadway hit-musicals als Showboat, The Sound of Music en The King & I, bewerkte de opera in 1943 tot de musical Carmen Jones en verplaatste de actie naar een Afrikaans-Amerikaanse setting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Carmen werd meerdere keren verfilmd, onder andere door Cecil B. DeMille in 1915, Jean-Luc Godard (1984) en in 2001 als Carmen: A Hip Hopera met in de titelrol Beyoncé Knowles. Carmen Jones werd in1954 verfilmd door regisseur Otto Preminger, met in de hoofdrollen Dorothy Dandridge en Harry Belafonte.